Forum
Cẩm nang du lịch Địa danh Du lịch

Huyền thoại Bạch Đằng giang

Advertisement

(TPO) – Hơn 7 thế kỷ giấu mình trong mịt mùng lòng đất, những bãi cọc của cuộc thủy chiến năm xưa như chứng nhân của lịch sử, kể ta nghe về chiến tích của cha ông, kể ta nghe về câu chuyện của Làng Rừng, về những tiền nhân của vùng đất đầu sóng ngọn gió sáng mãi bản thiên hùng ca.

Bí ẩn Làng Rừng

Cách TP Hạ Long (Quảng Ninh) chừng 40km, xã đảo Hà Nam sừng sững án ngự giữa ngã ba sông Chanh, nơi còn in dấu 3 cuộc thuỷ chiến của quân dân nhà Trần cách đây gần 10 thế kỷ. Những bãi cọc Bạch Đằng vẫn còn đó, những huyền thoại về dòng sông vẫn được lưu truyền như lời nhắc nhở về một quá khứ hào hùng của người dân đất đảo Hà Nam.

Sông Chanh (sông Bạch Đằng xưa) chia cách hai huyện Thuỷ Nguyên (Hải Phòng) và Quảng Yên (Quảng Ninh) vẫn còn lưu giữ những ký ức lịch sử. Đi từ bến phà Rừng xuôi theo con nước xuống hạ lưu sông là vô vàn những câu chuyện như huyền sử, chính sử của người dân ven hai bên bờ. Chuyện kể về một thời hoàng kim, thời cha ông đánh giặc trên chính mảnh đất quê hương.

< Biển chỉ dẫn vào bãi cọc Yên Giang, thuộc thị xã Quảng Yên, Quảng Ninh.
Dulichgo
Về xã đảo Hà Nam chỉ cần hỏi đường về bãi cọc Bạch Đằng, ngay đến đứa trẻ lên 5 cũng chỉ đúng đường. Sau mấy khúc cua trên con đường bê tông chạy tít tắp trong làng, ông Nguyễn Văn Bình (76 tuổi) dẫn chúng tôi ra bãi cọc Yên Giang rồi Đồng Vạn Muối và Đồng Má Ngựa. Những địa danh khảo cổ về chiến thuật quân sự của quân dân nhà Trần cách đây gần 1.000 năm.

Theo các bô lão trong vùng, làng đảo Hà Nam xưa là một gò đất trống giữa sông Bạch Đằng, được các cụ Tiên công quai đê, đắp đập lấn biển mà thành. Đến thời nhà Trần, nhiều cuộc chiến đã diễn ra ngay chính tại cửa sông này và cho đến ngày nay, dòng sông đã bồi lấp đi những dấu tích của các vị tiền nhân. Những bãi cọc được phát lộ chỉ là số ít những bãi cọc đã làm nên chiến thắng lẫy lừng của tiền nhân.

< Bãi cọc Bạch Đằng tại phường Yên Giang, TX. Quảng Yên, Quảng Ninh.

Hầu hết cọc được đóng xuống lòng sông Bạch Đằng đều là gỗ lim. Một số ít là gỗ táu còn nguyên cả vỏ. Các nhà khảo cổ đo chiều dài của các chiếc cọc từ 1,75m – 2,8m, với đường kính 31cm. Tất cả, đều được đẽo nhọn một đầu, để cắm sâu xuống đất 0,5 – 1m, với thế hơi nghiêng 45 độ về hướng sông Bạch Đằng.

“Ngày nay, tiếng tăm lừng lẫy của Bạch Đằng giang dường như đã làm người ta sao nhãng về một địa danh, địa danh vốn gắn liền với dòng sông huyền thoại này như hình với bóng, đó là Làng Rừng” – Cụ Nguyễn Văn Bình, phường Yên Giang chia sẻ.

< Dấu tích còn sót lại của một cây cọc tại di tích chiến thắng Bạch Đằng ở bãi cọc Yên Giang.

Thời Trần, Làng Rừng còn có tên gọi khác là trại An Hưng. Thuở ấy, Làng Rừng còn nhỏ bé nằm dưới chân núi Tiên Sơn. Đến thời Lê do phải tránh húy của Vua Lê Anh Tông nên trại An Hưng đổi thành xã Yên Hưng trùng tên gọi với huyện Yên Hưng thời đó. Mãi tới năm 1959 xã Yên Hưng mới đổi thành xã Yên Giang, và bây giờ là phường Yên Giang thuộc thị xã Quảng Yên.

Theo lời kể của các vị cao tuổi trong vùng, Làng Rừng xưa kia có rất nhiều cây cổ thụ như lim, táu, sến, quếch… chim muông hót véo von suốt ngày. Gọi là làng nhưng thực chất không khác gì bản trong rừng. Trải qua 3 cuộc thủy chiến, cây cổ thụ được dân làng đốn hạ gần hết để làm cọc cắm sâu xuống lòng sông chắn quân thù. Nhờ những cây này mà làm nên chiến thắng, nhưng cũng từ đó Làng Rừng cũng không còn cây.

< Hố khai quật di tích bãi cọc đồng Vạn Muối, phường Nam Hòa, tháng 11-2007.
Dulichgo
“Huyền thoại nhưng không phải không có sự thật, bởi vì trong làng vẫn còn đó những địa danh như phà Rừng, chợ Rừng, giếng Rừng… và đặc biệt là vẫn còn 2 cây lim cổ thụ nghìn năm tuổi nằm ở trung tâm xã” – Cụ Lê Khoái, hội người cao tuổi phường Yên Giang khẳng định.

Đầu năm 1288, khi Trần Hưng Đạo đưa quân đi qua vùng đất này để tìm thế trận cho cuộc thuỷ chiến, ông rất ngạc nhiên khi nhìn thấy người dân ở đây hoàn toàn khác biệt so với những nơi khác. Một người dân có thể thông thạo việc chài lưới và cũng tinh tường việc nhà nông, chưa kể đến họ còn sinh sống trên một vùng đất đắc địa, nơi 5 con sông đổ về ôm trọn lấy Làng Rừng.

< Những dấu tích trong trận đồ năm xưa tại Đồng Vạn Muối được giới khảo cổ học nghiên cứu năm 2009.

Khi phát động cuộc chiến, người dân Làng Rừng từ những nông phu chân đất đứng lên thành những chiến binh quả cảm. Từ việc đóng thuyền buồm đi ngược gió để đánh úp quân thù đến việc đóng cọc cắm sâu xuống lòng sông chỉ diễn ra vỏn vẹn trong vòng 1 tháng. Những ngư dân sông nước quanh vùng cũng đến xin gia nhập đội quân, và họ cũng chính là những người tiên phong ra trận nhử địch vào chiến địa.

Khi giặc tan, buổi yên bình họ lại trở về là những nông dân lành hiền cày cuốc, quăng lưới tung chài bám biển vươn khơi. Đất đai Làng Rừng chở che, lưu giữ những bãi cọc Bạch Đằng, những dấu tích một thời đánh giặc, và cứ thế bền bỉ, âm thầm gửi lại đến muôn sau.

Huyền thoại Bạch Đằng giang

< Bãi cọc Đồng Má Ngựa được khai quật năm 2010, nằm giữa khu vực nuôi trồng thuỷ sản và canh tác lúa của người dân.
Dulichgo
Dòng chảy thời gian gần 1.000 năm đã che phủ nhiều bí ẩn quanh trận thủy chiến, nhưng những huyền thoại về những con người, những địa danh vẫn còn lưu giữ đến tận ngày nay. Vùng đất địa linh nhân kiệt này đã sản sinh ra những con người gắn liền với những chiến công hiển hách, trong số đó phải kể đến Vua Bà, người phụ nữ bán nước ven sông.

Chỉ tay về phía bến phà Rừng, ông Bình trầm ngâm bảo – “Bến sông này là nơi ghi dấu rõ nét nhất chiến thắng Bạch Đằng 1288. Sự tích này kể về một người phụ nữ bán nước ven sông đã hiến kế cho Trần Hưng Đạo đánh tan quân thù đấy”. Điều khiến chúng tôi không khỏi bất ngờ khi đến vùng chiến địa này, từ chú lái xe ôm đến cô hàng nước hay bác nông dân, mỗi người đều như những “pho sử sống” qua những ký ức cha ông truyền đời kể lại.

Người dân ở Quảng Yên hiện vẫn còn truyền khẩu câu ca dao “Tháng Tám trâu bò ra/Tháng Ba trâu bò về” liên quan đến lịch con nước triều ở vùng cửa sông Bạch Đằng. Theo các cụ cao niên, câu ca dao có nghĩa là vào tháng Tám âm lịch khi nào trâu bò ra đồng làm ruộng là lúc con triều dâng; còn tháng Ba âm lịch khi nào trâu bò từ đồng về chuồng là lúc nước rút.

< Hai cây lim cổ thụ giếng rừng trên 700 tuổi là dẫn tích của một cánh rừng cổ ở khu vực gần sông Bạch Đằng (phường Yên Giang), nơi cung cấp cọc gỗ cho những trận đánh nổi tiếng năm xưa.

Câu ca dao này được gắn với truyền thuyết về miếu Vua Bà và cây quếch tương truyền mấy trăm năm tuổi. Bên bến đò Rừng cổ có một cây quếch cổ thụ. Dưới cây này là một quán nước. Bà chủ quán nước nắm chắc lịch triều, địa thế lòng sông, lúc nào nước lên, lúc nào nước xuống, chỗ nào có ghềnh đá, đoạn sông nào nước sâu.

Chính bà hàng nước đã đọc câu ca dao trên và giải thích kỹ lưỡng Hưng Đạo Vương về lịch con nước. Không những thế, bà còn hiến kế “trại An Hưng có nhiều cỏ cây dễ cháy, hãy làm bè mảng mà thiêu đốt thuyền giặc”. Nhờ đó, Trần Hưng Đạo đã bày binh bố trận hợp lý, cắm cọc nơi hiểm yếu kết hợp với dải đá ngầm Ghềnh Cốc và Ghềnh sông Chanh, bịt đường thoát ra biển Đông của thuyền binh quân giặc.

< Cây quếch cổ thụ gần nghìn năm tuổi vẫn toả bóng mát cho đến ngày nay.
Dulichgo
Sau chiến thắng, Trần Hưng Đạo quay lại bến đò Rừng cố tìm bà hàng nước để tạ ơn, nhưng không thấy bà đâu mà chỉ thấy một đống mối rất to đùn lên nơi bà ngồi hằng ngày. Cảm kích trước công ơn, Trần Hưng Đạo đã xin vua Trần sắc phong bà là Vua Bà rồi sai quân sỹ lập miếu thờ. Miếu ấy, (cây quếch ấy nay vẫn còn) được người dân gọi là miếu Vua Bà.

“Trong gia phả 18 đời của Thành hoàng làng có đoạn ghi lại cảnh tượng Trần Hưng Đạo cưỡi con ngựa hồng to lớn chỉ huy quân sỹ tiêu diệt quân Nguyên Mông. Trong lúc say đánh giặc, Ngài bị xổ tóc nên đã dừng lại, chống kiếm để búi lại tóc. Sau này, dân làng lập đình thờ Ngài làm Thành hoàng” – Cụ Lê Hữu Bá, một vị cao niên trong làng kể lại.

< Miếu Vua Bà thờ bà bán nước bày kế đánh giặc cho Trần Hưng Đạo.

Ông Lê Đồng Sơn, nguyên Trưởng phòng Văn hóa và Thông tin thị xã Quảng Yên là người dành nhiều tâm huyết nghiên cứu về chiến thắng Bạch Đằng cho rằng, “Miếu Vua Bà và truyền thuyết Vua Bà vừa phản ánh tục thờ mẫu của cư dân sông nước vừa ánh xạ về những đóng góp của nhân dân trong chiến thắng ngày 8 tháng Ba năm Mậu Tý (1288)”. Ông đồ rằng, chính người dân sông nước đã “mách bảo” Trần Hưng Đạo những nơi hiểm yếu để cắm cọc, lịch nước triều lên xuống để đưa giặc vào trận thế đã giăng sẵn.

Ngày nay, người dân Quảng Yên còn lưu truyền câu: “Sông Bạch Đằng là nơi cửa ải/ Tổng Hà Nam là bãi chiến trường”. Sự gắn kết giữa truyền thuyết Trần Hưng Đạo búi lại tóc với câu ca dao trên phần nào phản chiếu sự ác liệt của trận đánh trong tâm thức nhân dân vùng cửa sông này.
Dulichgo
Tất cả đã dần trôi về phía xa xăm. Bạch Đằng hôm nay êm ả khúc hát ru bình yên của Mẹ thiên nhiên. Thời gian như những con sóng Bạch Đằng lớp lớp chồng lên nhau tung bọt trắng và Làng Rừng xưa nay là phố phường sầm uất. Chỉ những địa danh gắn với lịch sử oai hùng của cha ông còn mãi…

Theo Hoàng Dương (Thanh Niên)
Người Miền Trung !

Cụm di tích chiến thắng Bạch Đằng ở Yên Giang – Quảng Ninh
Giải mã bí ẩn bãi cọc Bạch Đằng Giang (Kỳ 1)

DienDan.Edu.Vn

DienDan.Edu.Vn Cám ơn bạn đã quan tâm và rất vui vì bài viết đã đem lại thông tin hữu ích cho bạn.
DienDan.Edu.Vn! là một website với tiêu chí chia sẻ thông tin,... Bạn có thể nhận xét, bổ sung hay yêu cầu hướng dẫn liên quan đến bài viết. Vậy nên đề nghị các bạn cũng không quảng cáo trong comment này ngoại trừ trong chính phần tên của bạn.
Cám ơn.

261 Comments

 1. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is excellent blog. A fantastic read. I will definitely be back.

  Reply
 2. I have been browsing online more than 3 hours nowadays, yet I by no means discovered any interesting article like yours. It is lovely price enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made just right content as you probably did, the net might be a lot more useful than ever before.

  Reply
 3. I precisely wanted to thank you very much once again. I do not know the things I might have used without the entire information shared by you directly on my area of interest. It previously was an absolute frustrating scenario for me, but spending time with a new well-written strategy you processed that took me to jump for fulfillment. Now i’m thankful for the service as well as expect you realize what a great job you were undertaking teaching people today all through your website. Probably you have never got to know all of us.

  Reply
 4. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

  Reply
 5. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

  Reply
 6. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

  Reply
 7. Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I am impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What a perfect site.

  Reply
 8. I precisely needed to appreciate you all over again. I am not sure the things I would’ve implemented without the actual opinions provided by you directly on this area of interest. Previously it was the troublesome issue in my position, nevertheless considering the expert approach you handled that took me to weep with gladness. Extremely thankful for your service and even expect you find out what an amazing job you’re carrying out training others through the use of your blog post. Most likely you’ve never come across all of us.

  Reply
 9. Together with everything which appears to be developing throughout this particular area, your viewpoints tend to be somewhat refreshing. On the other hand, I am sorry, but I can not subscribe to your whole strategy, all be it refreshing none the less. It seems to me that your remarks are not entirely rationalized and in fact you are your self not totally confident of your argument. In any case I did take pleasure in examining it.

  Reply
 10. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. But think about if you added some great images or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this blog could definitely be one of the most beneficial in its field. Excellent blog!

  Reply
 11. I do consider all the concepts you have offered for your post. They are really convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are too short for newbies. May just you please lengthen them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

  Reply
 12. Superb blog you have here but I was curious if you knew of any user discussion forums that cover the same topics discussed in this article? I’d really love to be a part of online community where I can get suggestions from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Cheers!

  Reply
 13. I wanted to create you the very little observation to help thank you very much again on the stunning principles you have contributed on this website. This is really surprisingly open-handed with you to present without restraint precisely what a lot of folks could have advertised as an ebook in order to make some bucks on their own, especially given that you could have tried it if you ever desired. These advice additionally served like a great way to fully grasp that many people have similar passion really like mine to figure out more and more when considering this problem. I think there are several more pleasant occasions up front for folks who read your blog post.

  Reply
 14. Please let me know if you’re looking for a author for your site. You have some really good articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested. Many thanks!

  Reply
 15. With everything that seems to be building throughout this area, your perspectives are fairly radical. Even so, I am sorry, but I do not subscribe to your whole theory, all be it refreshing none the less. It would seem to everybody that your remarks are not totally justified and in fact you are generally your self not really entirely convinced of your point. In any event I did take pleasure in reading through it.

  Reply
 16. Can I simply say what a aid to find someone who really is aware of what theyre speaking about on the internet. You definitely know tips on how to deliver a problem to mild and make it important. Extra individuals have to learn this and understand this side of the story. I cant imagine youre no more common since you definitely have the gift.

  Reply
 17. What i do not understood is in truth how you’re now not really a lot more neatly-favored than you might be now. You are very intelligent. You understand therefore significantly in terms of this topic, made me personally consider it from numerous varied angles. Its like women and men aren’t interested unless it is one thing to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs excellent. Always care for it up!

  Reply
 18. Hey there this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

  Reply
 19. You really make it appear really easy with your presentation however I to find this matter to be actually one thing which I believe I would by no means understand. It sort of feels too complicated and very vast for me. I’m taking a look ahead to your next publish, I¦ll attempt to get the hold of it!

  Reply
 20. Good – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

  Reply
 21. Its such as you read my thoughts! You appear to understand a lot about this, like you wrote the book in it or something. I believe that you simply could do with some p.c. to drive the message home a little bit, but instead of that, that is fantastic blog. A great read. I’ll definitely be back.

  Reply
 22. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between usability and appearance. I must say you’ve done a amazing job with this. Also, the blog loads extremely fast for me on Firefox. Exceptional Blog!

  Reply
 23. My spouse and I stumbled over here different web page and thought I might as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to finding out about your web page again.

  Reply
 24. A formidable share, I just given this onto a colleague who was doing slightly analysis on this. And he in fact purchased me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love reading extra on this topic. If possible, as you turn into experience, would you mind updating your weblog with extra particulars? It is highly helpful for me. Huge thumb up for this blog publish!

  Reply
 25. I am really enjoying the theme/design of your site. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A couple of my blog audience have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Safari. Do you have any ideas to help fix this issue?

  Reply
 26. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this brilliant blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this site with my Facebook group. Chat soon!

  Reply
 27. This design is wicked! You definitely know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

  Reply
 28. Heya this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

  Reply
 29. I’ve been surfing on-line greater than 3 hours lately, but I never found any interesting article like yours. It is beautiful price sufficient for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made excellent content material as you did, the net will be much more useful than ever before.

  Reply
 30. Thank you a lot for providing individuals with an extraordinarily nice possiblity to check tips from this site. It’s always very amazing and jam-packed with a lot of fun for me personally and my office friends to search the blog minimum three times in a week to learn the latest things you have. And lastly, we are at all times happy for the cool suggestions served by you. Selected 3 ideas in this posting are particularly the simplest I have ever had.

  Reply
 31. The very crux of your writing while appearing agreeable originally, did not really work properly with me after some time. Somewhere throughout the sentences you actually managed to make me a believer but only for a short while. I however have got a problem with your jumps in assumptions and you would do well to fill in those breaks. When you actually can accomplish that, I will surely end up being impressed.

  Reply
 32. hi!,I like your writing so so much! proportion we be in contact more about your post on AOL? I require an expert on this space to solve my problem. May be that is you! Having a look ahead to see you.

  Reply
 33. After research a number of of the weblog posts on your web site now, and I really like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site list and will be checking back soon. Pls try my web page as nicely and let me know what you think.

  Reply
 34. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

  Reply
 35. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this site. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

  Reply
 36. What i don’t understood is in fact how you’re now not really a lot more smartly-preferred than you may be right now. You’re so intelligent. You realize therefore considerably relating to this matter, produced me in my view believe it from so many numerous angles. Its like men and women don’t seem to be interested unless it is one thing to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs excellent. All the time deal with it up!

  Reply
 37. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention.

  Reply
 38. Hello there! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when viewing from my iphone 4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this issue. If you have any recommendations, please share. Many thanks!

  Reply
 39. Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

  Reply
 40. I’ve been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Reading this info So i’m happy to show that I’ve a very good uncanny feeling I came upon just what I needed. I such a lot undoubtedly will make sure to do not omit this site and provides it a glance regularly.

  Reply
 41. Great blog! Do you have any recommendations for aspiring writers? I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused .. Any suggestions? Thanks a lot!

  Reply
 42. Greetings from Ohio! I’m bored to tears at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I love the info you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, great site!

  Reply
 43. Thank you for sharing excellent informations. Your website is very cool. I’m impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply could not come across. What a perfect website.

  Reply
 44. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

  Reply
 45. Together with the whole thing which appears to be developing throughout this particular subject matter, many of your viewpoints happen to be fairly refreshing. However, I appologize, because I do not give credence to your entire idea, all be it refreshing none the less. It seems to me that your commentary are actually not entirely rationalized and in simple fact you are your self not completely certain of your assertion. In any case I did enjoy examining it.

  Reply
 46. Hello, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing blog!

  Reply
 47. Great ?V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

  Reply
 48. Thanks a bunch for sharing this with all of us you really know what you’re talking about! Bookmarked. Kindly also visit my web site =). We could have a link exchange agreement between us!

  Reply
 49. The very heart of your writing while appearing agreeable at first, did not sit well with me personally after some time. Someplace throughout the sentences you actually were able to make me a believer but only for a while. I nevertheless have a problem with your leaps in assumptions and you might do well to fill in all those breaks. If you can accomplish that, I could surely be fascinated.

  Reply
 50. Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you¦ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just could not come across. What an ideal site.

  Reply
 51. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

  Reply
 52. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

  Reply
 53. Hello! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same subjects? Thank you so much!

  Reply
 54. Wonderful blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed .. Any recommendations? Thanks a lot!

  Reply
 55. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & help other users like its aided me. Good job.

  Reply
 56. I am commenting to let you know of the notable experience our daughter enjoyed viewing your blog. She learned so many issues, with the inclusion of what it is like to possess an awesome helping character to get other individuals with ease know just exactly various tortuous topics. You actually did more than readers’ desires. Thank you for displaying those interesting, healthy, educational not to mention fun tips about this topic to Tanya.

  Reply
 57. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. But think of if you added some great pictures or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this blog could definitely be one of the greatest in its niche. Wonderful blog!

  Reply
 58. Attractive element of content. I simply stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing for your augment and even I success you get right of entry to constantly quickly.

  Reply
 59. What i do not realize is in reality how you are not really much more neatly-favored than you may be now. You are so intelligent. You understand thus significantly relating to this subject, made me in my opinion imagine it from so many numerous angles. Its like women and men aren’t involved until it is something to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs nice. Always care for it up!

  Reply
 60. I have been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts on this kind of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site. Reading this info So i am glad to convey that I’ve a very good uncanny feeling I found out just what I needed. I so much indisputably will make certain to don’t omit this web site and provides it a look on a continuing basis.

  Reply
 61. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

  Reply

Đăng bình luận

(+84) (85) 39.67890